دیتابیس در gis | آموزش کار با پایگاه داده
دیتابیس در نرم افزار arc gis یکی از مهمترین بخش ها برای مدیریت پروژه های بزرگ است که در این پست به طور جامع بررسی شده است.آموزش تهیه نقشه شیب، جهت شیب …
آموزش شبکه چند ظلعی تیسن در …
آموزش رقومی سازی یا دیجیت کردن …
آموزش ایجاد کلیپ (برش شیپ فایل) …
آموزش ایجاد بافر در آرک مپ
آموزش درونیابی به روش کریجینگ در …
آموزش درونیابی به روش اسپلاین در …
آموزش درونیابی به روش IDW در …
آموزش انتقال داده اکسل به نر …
تغییر سیستم تصویر تصویر رستری در …
پایگاه داده مکانی چیست؟
به طور کلی برای تعریف پایگاه داده یا دیتابیس در هر علمی می توان گفت که دیتابیس ها مجموعه از داده های مرتبط سازماندهی شده می باشند که توسط یک سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) به کاربران نمایش داده می شود. به طور واضح تر می توان گفت با استفاده از دیتابیس ها می توانیم داده های زیادی را در یک فایل ذخیره کنیم و در زمان لازم به این داده ها دسترسی داشته باشیم، آن ها را ویرایش کنیم و یا داده ی جدید در آن ذخیره کنیم.
پست های مرتبط:
سرفصل های پست:
- تعریف دیتابیس
- دیتابیس در arc gis
- آموزش ساخت پایگاه داده مکانی در جی ای اس
پايگاه داده ها در جی ای اس
دیتابیس ها در gis وظیفه ذخیره سازی و مرتب کردن داده ها را در اختیار کاربر قرار می هند. نحوه استفاده از آن ها بسیار مهم است، به همین دلیل در arc gis pro، نقش دیتابیس ها بسیار پر رنگ شده است. فرض بگیرید با حجم زیادی از اطلاعات رو به رو هستید. در این حالت نحوه ذخیره سازی داده ها بسیار مهم است. اگر داده ها را به شیوه های سنتی در سیستم خود ذخیره کنید، پیدا کردن داده ها در آینده و یا انتقال آن به دیگر کاربران دشوار خواهد بود. از طرفی دیگر داده های تولید شده در جی ای اس، در نسخه های قدیمی تر قابل استفاده نیستند. اما با استفاده از دیتابیس ها در arc gis این مشکلات بر طرف خواهد شد.
دیتابیس ها در arc gis با نام geodatabase یا پایگاه داده مکانی شناخته می شوند. که بر گرفته از دو کلمه geo، به معنی زمین و database به معنی پایگاه داده می باشد.
مزیت دیتابیس ها در آرک جی ای اس
دیتابیس ها مزیت های زیر را دارا می باشند:
- پشتیبانی از زبان فارسی
- عدم وابستگی به پایگاه داده یا نرم افزار خاص GIS
- فایل های سیستمی کمتر و در نتیجه حجم و خطا کمتر
- ارتباط راحت تر با سایر نرم افزارها
دیتابیس ها در جی ای اس به دو دسته عمده تقسیم می شوند:
- personal geodatabase
- file geodatabase
پایگاه داده جغرافیایی شخصی (personal geodatabase)
پایگاه داده های جغرافیایی شخصی یک پایگاه داده مایکروسافت اکسس است که می تواند داده های مکانی و غیر مکانی را ذخیره و مدیریت کند. این پایگاه داده ویژگی ها زیر را دارد:
- محدودیت ذخیره سازی تا 2 گیگ
- ذخیره سازی در مایکروسافت اکسس
پایگاه داده جغرافیایی فایل(file geodatabase)
پایگاه داده جغرافیایی فایل به عنوان یک پوشه سیستمی ذخیره می شود که حاوی فایل های باینری است که داده های مکانی را ذخیره و مدیریت می کند. در تمام سطوح مجوز ArcGIS و عملکردهای یکسانی در سیستم عامل های ویندوز و یونیکس (Solaris و Linux) موجود است. این نوع دیتابیس ویژژگی های زیر را دارد.
- دارای چندین فایل جداگانه
- ذخیره سازی تا 4 گیگ
ساخت دیتابیس در ArcGIS
نحوه ساخت پایگاه داده محلی در نسخه های مختلف arcgis کمی متفاوت است. به تازگی esri پشتیبانی از نسخه های desktap را متوقف کرده و اعلام کرده است که قابلیت های جدیدتر را در نسخه pro ارائه می دهد. به همین دلیل در نسخه pro تغییراتی به وجود آمده است. در این پست در مورد هر دو مبحث صحبت خواهیم کرد.
ساخت ژئو دیتابیس در arcgis desktap
برای ساخت پایگاه داده جغرافیایی باید از بخش catalog این نرم افزار استفاده کنید. مانند تصویر زیر بر روی یکی از پوشه های سیستمی خود کلیک راست کنید و از مسیر زیر یک ژئودیتابیس از نوع فایل بسازید. برای این کار از تصویر زیر کمک بگیرید.
new > file geodatabase
مدیریت پایگاه داده در آرک مپ
ساخت دیتابیس در arcmap به همین سادگی می باشد. اما برای استفاده از آن باید چند نکته مهم دیگر را هم بدانید، از جمله نحوه مدیریت داده ها در ژئودیتابیس. برای این کار شما می توانید چندین دسته را در یک پایگاه داده ایجاد کنید. فرض کنید اطلاعات شما از 3 نوع نقطه، خط و چندضلعی می باشد، در این حالت شما می توانید 3 دسته بندی را ایجاد کنید که هر دسته اطلاعات مرتبط را ذخیره کند. به طور مثال یک دسته نقاط، دسته دیگر خطوط و دسته آخر چند ضلعی های شما را ذخیره کند.
برای این کار روی دیتابیس ساخته شده کلیک راست کنید و از مسیر زیر یک دسته داده بسازید:
new > feature dataset
در پنجره اول یک نام برای دیتاست (به طور مثال point) و در پنجره دوم سیستم تصویر را انتخاب کنید (ترجیحا utm). در پنجره های بعدی روی next کلیک کنید. حال برای ساخت شیپ فایل در این دسته داده کافی است، بر روی آن کلیک راست کنید و از مسیر زیر یک شیپ فایل از نوع مورد نظر بسازید.
new > feature class
در پنجره های بعدی کافی است تا نام و سیستم تصویر شیپ فایل مورد نظر را بسازید. این شیپ فایل در دسته داده مورد نظر ساخته می شود.
ساخت دیتابیس در arcgis pro
به زودی تکمیل می شود.